Over Ziss!

Het proces van keramiek in het kort. 

 

Er wordt een soort klei gekozen welke geschikt is voor het te maken object. Daarna volgt het kneden van de klei.

Het kneden van klei is noodzakelijk om eventuele luchtbellen uit de klei te verwijderen. Als er luchtballen in de klei blijven, kan het werk bij het bakken ontploffen. Na het kneden wordt de klei omgevormd en bewerkt tot een object. 

Nadat het object goed droog is, kan het voor de eerste maal gebakken worden. Het proces van bakken en afkoelen duurt ca. 24 uur.

De eerste keer wordt er op ca. 900 °C gebakken. Bij het bakken kan het gebeuren dat het aardewerk begint te barsten of zelfs ontploft.

Als dit voorvalt moet het object helemaal opnieuw gemaakt worden. Nadat het voorwerp gebakken is, wordt het aardewerk eventueel geschuurd. 

Daarna kan het object geglazuurd worden. Daarvoor moet het object eerst stofvrij worden gemaakt. Dit voorkomt dat de glazuur zich op het stof gaat vastzetten. Als achteraf het stof eraf zou vallen, zou ook de glazuur verdwijnen. Het glazuren van aardewerk is één van de moeilijkste fasen.

Dit komt doordat glazuur altijd anders reageert en ook een andere kleur krijgt. Als er te veel glazuur op aardewerk is aangebracht, kan die zelfs uitlopen. Dan krijg je vlekken en bubbels, wat meestal niet de bedoeling is. Het glazuren kan op verschillende manieren: gieten, spuiten, dompelen of met een penseel. Daarna moet het goed drogen. Als laatste stap moet het voorwerp voor een tweede keer gebakken worden op een temperatuur van ca. 1020- 1250 °C (de temperatuur kan variëren), deze is afhankelijk van de soort klei en glazuur. Ook deze keer duur het bakken en afkoelen ca. 24 uur. Daarna is het object gereed.